Naturoplevelser til vands

By:

Ro, balance og fart i én, glidende bevægelse gennem vandet.
For mange er kajak-roning den helt rigtige måde at finde ind til den indre ro på, og til de gode naturoplevelser. Kajakture er også en fantastisk måde at være udendørs på. Fra en kajak har roeren mulighed for at komme tæt på naturen på en måde, som man ellers ikke oplever. Det næsten lydløse fartøj giver føreren en unik chance for at opleve fugle- og dyreliv på meget nært hold, og for at bevæge sig i stilhed. Mange fritidsfiskere og -jægere bruger kajakken på fisketure og på jagt, og fartøjet giver netop mulighed for at nærme sig gode fangstområder, og for at prøve kræfter med den gamle kunstart, som jagt fra kajak er.

Der findes en række forskellige kajaktyper, som er udviklet til forskellig brug. Hos kajakforalle.dk finder man både et bredt udvalg af kajakker og mulighed for at få vejledning og information om kajakroning. Grundlæggende skal man finde ud af, hvad man vil bruge sin kajak til, for bedst muligt at kunne vælge, hvilken type, man skal anskaffe sig.

En havkajak er en allround kajak-type, som er designet til tursejlads. Havkajakker er ofte lange og slanke, og glider let gennem vandet, så føreren kan komme hurtigt frem og kun skal bruge et minumum af kræfter på at padle. Der er typisk vandtætte opbevaringsrum til brug på ture i kajakkens for- og bagende, og føreren sidder gerne nedsænket i et hul i bådens midte. Havkajakker kan variere i udformning og nogle modeller er lavet særligt til at ligge stabilt i vandet og dermed være mere begyndervenlige, mens andre modeller er bygget med fart, kontrol eller lethed for øje.
Jagt- og fiskekajakker er derimod bygget til fiskeri og jagt, hvilket stiller andre krav til bådens udformning. Blandt andet skal føreren kunne sidde godt, og have frihed til at sigte eller trække fangst ombord. Det betyder at sædet ofte sidder højere i denne type kajak. Derudover er stabilitet ekstremt vigtigt ved både jagt og fiskeri fra kajak. Fartøjet skal ligge solidt i vandet, selv ved skud eller bevægelse fra føreren. Der kan også være brug for at medbringe en del udstyr på en jagt- eller fisketur, og kajakker til denne brug har derfor ofte mulighed for montering af stang- eller geværholder, ekstra komfortabelt sæde, eller udstyr til montering af GoPro-kamera.

Kajakroning er en fantastisk hobby for alle, der holder af at finde ind til de store naturoplevelser.