En udtømmende forklaring om passepartout

By:

Det er måske lidt at tage munden for fuld, når vi her noget nær lover, at vi vil fortælle stort set alt om, hvad en passepartout er for en størrelse.

Overskriften skal ses relativt i den forstand, at udviklingen på rammefronten hele tiden skrider frem, så det kan sagtens tænkes, at der er sket store forandringer på det område fra tiden, hvor den her artikel blev skrevet, til du læser den.

Derfor skal du mest af alt tage denne artikel som et fasttømret udgangspunkt, hvor du kan hente meget information om passepartoutens brug, og så er det ellers op til dig selv at krydstjekke disse oplysninger med, hvordan virkeligheden ser ud nu.

Med den for-forklaring ude af billedet vil vi skride direkte videre til hovedforklaringen om passepartout.

Passepartout er et par stykker kartoner, som man sætter fast i hver side af en ramme, hvor man formentlig har et motiv indsat. Således vælger mange mennesker at sætte passepartouten fast i hver af de fire hjørner, man finder på en almindelig ramme.

Langt de fleste vælger alle deres fire passepartouter i samme farve og størrelse, men de kan også skabes efter ens egne mål, hvis man for eksempel har at gøre med en aparte ramme, der kan have flere eller færre hjørner end fire.

Man kan bruge passepartout til rammer med eller uden glasparti og også til en boksramme, og ellers kan man prøve sig frem og forhøre sig ad hos en ekspert, hvor de ellers kan passe.

Man bruger passepartout af flere grunde, hvor de mest benyttede årsager er, at man ønsker at fremhæve motivet i rammen, og det giver en flot rød tråd og helhedsfornemmelse mellem motivet og rammen at anvende en passepartout.

Andre brugsgrunde til at anvende passepartout er, at det beskytter motivet mod aldring, og så virker det også som en mere professionel løsning at bruge den; men den kan bruges af både professionelle malere og kunstnere, som amatører er velkomne til at udnytte effekterne ved anvendelsen.

Nogle tips hvad angår farverne er, at man kan vælge mørke og ligefrem sorte passepartouter til motivet, hvis der er tale om et lyst motiv, så man på den måde får skabt en kontrasterende fornemmelse mellem ramme og motiv.

Vælger man hvide passepartouter, så får man på den måde sat mere fokus på farverne og motivet inde i rammen.

Der er dog ingen, der siger, at du skal holde dig til disse forslag, for du er velkommen til helt selv at prøve dig frem, hvad der passer bedst til dit motiv af passepartout.

 

Posted in: Passepartout